Türkiye’de ve dünya genelinde milyonlarca çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkileyen besin alerjilerinin tehlikelerine dikkat çekiliyor. Çocuk Alerji, İmmünoloji ve Astım Derneği (ÇAİAD) verilerine göre, son 20 yılda besin alerjisi vakalarında ciddi artış yaşandı. Türkiye’de yapılan araştırmalarda her 17 çocuktan birinde besin alerjisi saptandı.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
İnek sütü, yumurta, yer fıstığı, soya, buğday, ağaç fıstıkları, balık ve kabuklu deniz ürünleri en sık alerjiye yol açan besinler arasında yer alıyor. Alerjik reaksiyonlar; ciltte kızarıklık, şişlik, nefes darlığı, hapşırma, burun akıntısı, gözlerde sulanma, ishal, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Uzmanlar, anafilaksinin (alerjik şok) bu reaksiyonların en şiddetli formu olduğunu ve acil müdahale gerektirdiğini belirtiyor. Anafilaktik şokta nefes darlığı, hırıltılı solunum, şiddetli döküntüler, düşük tansiyon, bayılma hatta ölüm riski bulunuyor.
“Süt ürünleri ve mevsim sebze-meyvelerine ağırlık verilmeli”/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Besin alerjilerinde kesin tedavinin olmadığını, ancak alerjenlerden kaçınmanın hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, “Ebeveynler ve hastalar, yiyecek etiketlerini titizlikle okumalı, içeriklerini sorgulamalı, alerjenlere karşı dikkatli olmalı” uyarısında bulunuyor. Anafilaksi riski taşıyanların yanlarında mutlaka adrenalin otoenjektörü taşıması ve acil tıbbi yardım almaları gerektiği vurgulanıyor.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Toplum olarak besin alerjileri konusunda bilinçlenmek, gerekli önlemleri almak ve risk altındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak için çaba göstermek büyük önem taşıyor.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”